Zielwerk Dorothea

Aandacht voor de Mens

Ervaringen


Onze moeder is onlangs op een respectabele leeftijd van zesennegentig jaar overleden.
Ter nagedachtenis, en een waardig afscheid hebben wij Dorothea Sportel gevraagd om voor te gaan op haar begrafenis. Wij kennen Dorothea vanuit het verzorgingshuis ‘De Rivierenhof’. Net voor het overlijden heeft Dorothea onze moeder nog een bezoekje gebracht, en zachtjes voor haar gezongen.
Dit hebben we als bijzonder betrokken ervaren, en zijn daar dan ook heel blij mee.
Op de dag van de begrafenis is ze op een liefdevolle en warme wijze voorgegaan net voordat onze moeder ter aarde besteld werd. De tekst was een mooie weerspiegeling van belangrijke punten uit het leven van onze moeder. Het gaf rust, rust om waardig afscheid te kunnen nemen van de allerliefste moeder waar we allen een heel sterke band mee hadden. Op deze wijze hebben wij het overlijden van onze moeder een mooie plaats in ons hart kunnen geven.
Jan


----------------------------------------------------------------------------------


Scriptie dementie Dorothea Sportel
Met aandacht heb ik de scriptie gelezen over dementie. De manier waarop Dorothea deze ziekte belicht heeft mij geraakt. Door mijn eigen ervaring in het begeleiden van mijn moeder, die leed aan dementie, weet ik als geen ander hoe belangrijk het is deze zieke mens met veel respect te benaderen. In alles blijkt dat Dorothea deze belevingsgerichte benadering een warm hart toe draagt. Ze doet dat uiterst integer met een bewogen zorg voor deze kwetsbare groep zieke mensen. Bijzonder vind ik het ook dat oude geschriften al zichtbaar maken dat de mens meer is dan alleen het fysieke lichaam. Door de mens als heel te zien ga je vanzelf anders om met deze ziekte. Kortom een prachtig geschreven scriptie waarin de heelheid van de zieke mens centraal staat geschreven vanuit liefde.

Trijnie Lucht